DESPRE ZEOLIT
DESPRE ZEOLIT
Prin influența temperaturilor și presiunilor extreme asupra straturilor de cenușă vulcanică depuse de-a lungul a milioane de ani, s-a produs o transformare complexă, atât fizică, cât și chimică, care a condus la formarea unui grup diversificat de zeoliți, printre care se numără și clinoptilolitul.
Este și cazul tufului vulcanic exploatat de Zeolites Production unde zeolitul clinoptilolitic, conform studiilor, are o puritate medie de peste 85%.
Proprietații :
Clinoptilolitul, datorită structurii sale specifice, are capacitatea de a acționa ca un schimbător de ioni și un adsorbant selectiv. Prin dimensiunea și încărcătura sa, clinoptilolitul poate reține anumiți ioni și substanțe nocive, având o afinitate mai mare pentru anumite tipuri de molecule. Aceasta face clinoptilolitul un material util pentru eliminarea contaminanților și purificarea mediului.
- Zeoliții au capacitatea de a absorbi și elimina apa fără a se distruge la nivel molecular, fiind utili în gestionarea umidității. Zeolitul are capacitatea de a stabiliza PH-ul apei la valori între 6,2 şi 6,8.
- Zeoliții prezintă o capacitate sporită de filtrare și absorbție a gazelor, fapt care le conferă multiple aplicații în protecția mediului. Aceștia pot filtra diferite substanțe toxice solide, lichide sau gazoase, de unde și denumirea lor de „sită moleculară”.
- Zeoliții au o structură moleculară în formă de tetraedru, cu un atom de siliciu în centru și atomi de oxigen în colțuri. Această structură formează o rețea poroasă de canale și cavități, care permit pătrunderea moleculelor și filtrarea lor în funcție de caracteristicile lor, cum ar fi dimensiunea, forma și polaritatea. Astfel, zeoliții au capacitatea de a absorbi și de a filtra diferite substanțe cu care interacționează.
Minereul de zeolit poate să absoarbă:
Minereul de zeolit poate să absoarbă:
- metalele grele
- micropoarticulele din apă
- amoniacul toxic
- hidrogenul sulfurat
- alte substanţe toxice pentru organism
Utilizări:
Utilizări:
- Agricultura: ferme de animale, culturi de plante și Piscicultură.
- Constructii: (drumurii și șosele, ciment, piatră decorativă)
- Gospodarie ( curățarea aerului, grădinărit, hrana si curațenia animalelor de companie)
- Medicina: Producerea pastelor de dinții, cremelor, pansamentelor antiseptice si anumite medicamente.
- Protecția mediului: Absorbția de substante chimice, de metale grele și acizilor din solurii cu deșeuri.
- Uz industrial: Filtrarea si curățarea aerului și apei, curățarea solului, pentru industriile alimentare, chimice și petrochimie, totodată se folosește în hale, depozite și spații de producție precum și in transport.